Obiective turistice
Munţii Apuseni oferă turiştilor multe oportunităţi de petrecere a timpului liber, ca excursii, campare, explorare de peşteri. Principalele obiective turistice care pot fi vizitate cu acces din oraşul Nucet spre Munţii Bihor pot fi împărţite în zone, şi anume:
Zona carstică Padiş – Cetăţile Ponorului
Zona carstică Padiş-Cetăţile Ponorului reprezintă una din cele mai însemnate regiuni turistice din ţară, atât datorită frumuseţii peisajului şi sălbăticiei locurilor, cât şi complexităţii fenomenelor sale carstice. Zona Cetăţilor Ponorului şi a Platoului Padiş este considerată zona cu cel mai ridicat potenţial turistic speologic al Apusenilor. Obiective spectaculoase în această zonă sunt: Peştera Cetăţile Ponorului, Cheile Galbenei, ponoarele şi avenele din Lumea Pierdută (Îngemănata, Avenul Negru), Peştera Focul Viu, Peştera Gheţarului de la Barsa, Platoul Padiş cu 13 Ponoare şi polia de la Ponor (singura autentică din ţară).
Cucurbăta Mare-Piatra Grăitoare
Zona Cucurbăta Mare-Piatra Grăitoare oferă numeroase atracții turistice printre care se află Vârful Cucurbăta Mare (1849m), cel mai înalt vârf din Munţii Apuseni. Tot în această zonă se află Pasul Vârtop, zonă adesea vizitată de turişti, mai ales iarna, datorită pârtiilor de schi. Alt obiectiv de atracţie turistică este Groapa Ruginoasă, un impresionant canion de culoare ruginie rezultat prin eroziune. Mai departe pot fi vizitate Peştera Scărişoara care adăposteşte cel mai mare gheţar fosil de la noi din ţară, Muntele Găina cu renumitul „Târg de fete” din 20 iulie şi toată „Ţara Moţilor”.
Zona Sighistelului
Zona Sighiştelului se caracterizează printr-un relief carstic reprezentat prin doline, peşteri, văi cu pereţii prăpăstioşi. Versanţii Văii Sighiştelului, afluent al Crişului Băiţei, găzduiesc 140 de peşteri, răspândite pe numai 9km, fiind cea mai mare concentrare de peşteri din ţară. Din aceste peşteri, cea mai reprezentativă peşteră este Peştera Măgura de peste 4000m lungime.